Det er ikke bare i Appel og Yahoo, at toppsjefen (CEO) blir skiftet ut i disse dager. Leo Apotheker har nå fått sparken som konsernsjef for Hewlett-Pakcard (HP), kun 11 måneder etter at han fikk denne prestisjefylte jobben. Han er den tredje konsernsjefen på rad som har fått sparken.
Meg Whitman, tidligere CEO for nettaksjonsfirmaet eBay, overtar som konsernsjef etter Leo Apotheker.
Bakgrunnen for lederskiftet skyldes den negative utviklingen i aksjekursen til Hewlett-Packard siden Apotheker overtok som konsernsjef. På kun 11 måneder har selskapets aksjeverdi falt med hele 47 prosent, eller 250 milliarder kroner.
Samme dag som HP annonserte at Meg Whitman overtar stillingen som konsernsjef etter Leo Apotheker, steg aksjekursen med hele 6,7 prosent.
Teknologinettstedet Engadget melder at lederbyttet foreløpig ikke vil endre strategien om å segmentere ut hele PC-produksjonen, samt droppe hele mobil- og nettbrettsegmentet bare måneder etter lansering.
Whitman, den nye konsernsjefen, sier at strategien er riktig, men legger samtidig til at situasjonen ble håndtert feil. Hvorvidt PC-produksjonen skal fases ut skal avgjøres mot slutten av året, sier Whitman i en pressemelding.
PC-divisjonen skilles ut i eget selskap eller legges ut for salg.
HP er et gigantisk selskap med over 300 000 ansatte, og deres PC-divisjon har vært den delen av konsernet som har hatt den største omsetningen, men samtidig også minst overskudd.
Dette skyldes at HP har operert med lavere marginer enn noe annet PC-selskap, som førte til at de kunne tilby PC-er til lavere pris enn noen andre. Sammenliknet med Apple ser man virkelig hvor lave marginer de opererer med. Mens Apple har en profittmargin på hele 30,43 prosent, inkludert deres iPhone-salg, har HP holdt seg på bare 7,21 prosent. Regner man med prisen for de ulike produktene, blir det anslått at HP må selge syv maskiner for å matche overskuddet Apple får fra én Mac, skriver Apple Insider
Separeringen kan sammenliknes med hva IBM gjorde med sin PC-avdeling, som ble kjøpt opp kinesiske Lenovo. Dette førte til et stort gjennombrudd på PC-markedet for Lenovo.
Avgjørelsen kan likevel ikke kalles annet enn overraskende, og er en total helomvending fra forrige tiårs strategi, da de kjøpte opp Compaq Computer for 24 milliarder dollar, med mål om å bli verdens største PC-produsent.
Samsung er interessert i å kjøpe PC-divisjonen til HP
Ryktebørsen melder at Samsung har store ønsker om å kjøpe opp hele eller deler av HP sin PC-divisjon for å øke sin produksjonskapasitet. Samsung skal ha vært, ifølge Digitimes, i kontakt med en rekke OEM-produsenter i Taiwan for å undersøke mulighetene for få produsert maskiner hos dem. I dag produserer Samsung sine maskiner i Kina, men hvis de skal ha noen sjanser til å produsere så mange PCer som HP, trenger de økt produksjonskapasitet. Det er her OEM-fabrikkene i Taiwan og HP sin PC-divisjon kommer inn i bilde.
HP legger ned sin nettbrett og mobil satsning
Bare ett år etter at Hewlett Packard kjøpte opp Palm og deres WebOS, annonserer de nå at de vil trekke seg ut av mobil- og nettbrettmarkedet. De innser at de ikke vil klare å holde følge med den økende konkurransen fra blant annet Apples iPad.
HP innrømmer at de ikke var forberedt på nettbrettenes inntog i datamaskin markedet. De prøvde å kompensere for dette ved å kjøpe opp Palm og deres operativsystem WebOS for 1 år siden. Etter oppkjøpet av Palm har HP sluppet flere nettbrett med WebOS på markedet, men disse har aldri blitt noen hit. De har hele tiden slitt med å holde følge med Apples populære iPad.
HP har derfor valgt å trekke seg helt fra både mobil- og nettbrettmarkedet, og vil slutte salget av alle enheter som kjører operativsystemet WebOS. Dermed vil telefoner som HP Veer og HP Pre3 aldri finne veien til butikkhyllene. Også det kommende nettbrettet HP Touchpad vil slutte å bli produsert.
Selv om HP vil slutte å produsere mobiler og nettbrett som kjører WebOS, betyr ikke dette døden for WebOS.
– Vi skal ikke gå vekk fra WebOS, uttalte sjefen for WebOS-utviklingen, Stephen DeWitt.
Han innrømmet likevel at de videre planene for plattformen er usikre, og at de ikke sitter med alle svarene ennå. Han sier videre at HP vil kutte staben, men sier videre at de var «seriøse på å vinne».
DeWitt sier at deres nåværende forretningsmodell ikke fungerte hovedsaklig på grunn av for dårlig maskinvare, og sier at HP kom til et punkt hvor de innså at de måtte slutte å skvise ut produkter som ikke var konkurransedyktige i markedet. Derfor denne beslutningen.