Facebook passerte i sommer det magiske nummeret 1 milliard brukerprofiler.
Det er kun åtte år siden det gigantiske sosiale nettsamfunnet ble grunnlagt av Mark Zuckerberg, men det er de 2 siste årene som nettsamfunnet virkelig har eksplodert.
Antall brukere fra 2010 til 2012 har blitt doblet, fra 500 million brukere i 2010 til 1 milliard i 2012.
Facebook rapporterer at over 955 millioner brukere er innom Facebook hver måned, mens 553 millioner bruker Facebook daglig. En vekst på ca. 30% fra samme periode året før. Hver dag lastes det opp 300 millioner bilder på nettsiden, og det deles ut 3,2 milliarder «likes» og kommentarer. Totalt er det 125 milliarder forbindelser mellom «Facebook-venner». (kilde: Facebook-rapport Q1 2012)
Utviklingen av bruken av Facebook siden 2007 når Facebook ble åpnet for alle som har en gyldig epostadresse har vært eksepsjonell. For å markere milepælen 1 milliard brukere, har Facebook tilgjengeliggjort litt statistikk fra nettverket og dets brukere. Siden lanseringen i 2004 har det vært:
- 1.13 trillion “liker”-handlinger
- 219 billion bilder lagret
- 140.3 billion venneforespørsler
- 17 billion innsjekk på lokasjoner
60% bruker Facebook på sin mobiltelefon
Nettsamfunnet brukes i stor grad på mobile enheter, og hele 600 millioner brukere benytter Facebook på sin smarttelefon. Andelen aktive brukere på mobiltelefonen har økt med hele 67% fra 2011 til 2012.
Norges nest største mediekanal, med 58% av befolkning som daglige brukere
Facebook har 2.734.260 brukere i Norge, ifølge SocialBakers, noe som tilsvarer 58% av Norges befolkning. TNS Gallup sin undersøkelse av mediebruken i Norge, viser at Facebook er i ferd med å bli landet mest brukte mediekanal. Kun tre fattige prosentpoeng skillte Facebook fra NRK1 i TNS Gallup sin undersøkelse over landets mest brukte mediekanaler.
61 prosent av befolkningen bruker NRK1 daglig, mens 58 prosent er innom Facebook. Tjenesten spiser seg stadig innpå NRK1 og det er ikke noe som tyder på at veksten vil flate ut.
Men Facebook øker ikke bare i antall brukere, de opplever også en markant fremgang på brukermønsteret.
- Gruppen som svarer at de bruker Facebook flere ganger om dagen er sterkt økende, noe vi tror i stor grad kan tilskrives den enorme utbredelsen av smarttelefoner. Facebooks kjerneegenskap, der de lar brukerne kommunisere raskt og effektivt med hele sitt sosiale nettverk, kommer mer til sin rett gjennom smarttelefonen. Dette gjør Facebook enda mer betydningsfull og uunnværlig for mange, påstås det.
Gjennomsnitts alder = 22 år. Gjennomsnittlig tidsbruk = 45 minutter daglig
Gjennomsnittlig alder på brukerne på Facebook er 22, og de landene med flest brukere er USA, Brasil, India og Indonesia. Gjennomsnittsalderen er imidlertid på vei oppover etter hvert som stadig eldre folk skaffer seg en Facebook konto.
Gjennomsnittsnordmannen bruker Facebook i tre kvarter per dag, og dette er snakk om aktiv bruk og ikke bare tiden man er pålogget.
Ikke uventet er unge mennesker de mest aktive brukerne. Nordmenn mellom 15 og 29 år er på nettstedet en time daglig, mens seniorene på over 60 år ikke bruker mer enn et kvarter.
Hovedvekten av bruken av Facebook skjer mellom 19 og 23, og da ofte i selskap med TV-en. En av Facebooks styrker er i så måte at bruken ikke krever høy konsentrasjon.
Facebook nærmer seg 500 millioner kroner i annonseinntekter
Facebook har verden for sine føtter, men antall brukere er ikke den eneste suksessfaktoren for nettsamfunnet. Selskapet har i lengre tid kjempet for å tjene nok penger på sin enorme brukerdatabase. Selskapet ble børsnotert tidligere i år, men har hatt en dramatiske fall i aksjekursen.
Nettsamfunnet prøver nå å gå nye veier for å tjene penger på brukerne, ved blant annet å la vanlige brukere (og ikke bare bedrifter) betale for at innlegg de publiserer blir sett av enda flere venner.
Medievitere spår at Facebook vil passere 450 millioner kroner i annonseinntekter innen utgangen av 2012.
Nå som det sosiale nettverket har begynt med mer aggressiv annonsering mot brukerne sine, virker ikke inntektene å være deres største problem. I hvert fall ikke i Norge.
Selv om Facebook-gründer Mark Zuckerberg aldri går ut med eksakte tall, spår norske medievitere at Facebook vil ta en solid andel av de norske annonsekronene allerede i år.
– Vi tror at Facebook passerer 450 millioner kroner i 2012, sier mediedirektør Jarle Thalberg i Aegis Media og Christian Fure i Aegis-byrået Vizeum til Dagens Næringsliv. Innen 2015 ventes det at annonseinntektene i Norge vil nærme seg én milliard, gitt fortsatt utvikling i annonseproduktene, sier Fure.
Ifølge Wikipedia hadde verdens største sosiale nettverk inntekter på totalt 21,3 milliarder kroner i fjor, noe som var en oppgang på 88 prosent (!) fra i fjor.
Facebook tapte 1 milliard kroner i andre kvartal 2012
Facebook rapporterte i Juli om et tap på 157 millioner dollar eller omrking 945 millioner norske kroner i andre kvartal. Selskapets annonseinntekter var 992 millioner dollar, mens de fikk 192 millioner fra andre inntektskilder. En inntekstsvekist på 32% fra året før. Likevel taper selskapet penger fordi utgiftene vokser i raskere tempo enn inntektene.
Selv om tallene var forventet, falt aksjekursen med nesten 10% etter at kvartalsregnskapet ble fremlagt.