Quantcast
Viewing latest article 6
Browse Latest Browse All 120

Kan Microsoft sin nye toppsjef få skuta på rett kjøl igjen?

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Satya-Nadella

Etter langt tid med spekulasjoner om hvem som skal ta over Steve Ballmer sin jobb som ny toppsjef i Microsoft, har Microsoft nå endelig gjort kjent hvem som blir deres nye toppleder, men spørsmålet alle stiller seg er: – Klarer han å få Microsoft tilbake i førersete i den nye mobile – og nettbaserte verden?

Sataya Nadella (46) blir ny toppsjef (CEO)

Satya Nadella (46) er utpekt som ny toppsjef for Microsoft. Han blir Microsoft sin tredje administrerende direktør siden etableringen i 1975. Frem til 2000 var det Microsoft sin grunder Bill Gates som ledet selskapet. Når han trakk seg tok hans “arveprins” Steve Ballmer over. Han har ledet selskapet fra 2000 og frem til 2014, hvor stafett pinnen gis videre til Sataya Nadella.

Nadella har jobbet i Microsoft siden 1992, og har tidligere hatt stor suksess på forretningsområder ingen trodde Microsoft skulle klare å tjene penger. Senest har han ledet Microsoft sin nettsky utvikling.

Nadella er født og oppvokst i India. På hans CV går det frem at han har:

  • En bachelorgrad i elektronikk fra Universitetet i Mangalore, India
  • En mastergrad i datateknikk fra Wisconsin-universitetet
  • En MBA fra Universitetet i Chicago; en utdannelse han tok ved siden av å jobbe med Windows NT i Microsoft.

Nadella har jobbet de siste 22 årene i Microsoft. Før den tid jobbet han i Sun Microsystems.

Bill Gates trekker seg som styreformann, men gjør “comeback” som spesialrådgiver for CEO

Samtidig som Steve Ballmer takker for seg som CEO for Microsoft, trekker også grunderen Bill Gates seg som styreformann i Microsoft. Den nye styreformannen heter John Thompson og har tidligere vært toppsjef i sikkerhetsselskapet Symantec.

Dette betyr ikke at Bill Gates er ferdig i Microsoft. Snarere tvert i mot. Gates skal jobbe tre dager i uken for Microsoft som teknologirådgiver.

Dette bekymrer mange investorer i Microsoft. Financial Times har snakket med flere bekymrede investorer som frykter at dette kan skape usikkerhet omkring hvem som er den egentlige sjefen: Er det Nadella eller er det Gates?

– Jeg håper virkelig at styret har definert alt dette veldig tydelig og at de vil overvåke dette veldig nøye. Om ikke kan det bli veldig mye rot, sier en kilde til Financial Times.

Hva Bill Gates selv mener om lederskifte kan du se i videoen under.:

Er Microsoft et «enmanns-selskap»?

At grundere har problemer med å gi slipp på egen “baby” som de har skapt og bygd opp til en kjempesuksess, er et velkjent fenomen. Spørsmålet er bare om dette er hensiktsmessig for et så stort selskap som Microsoft. Stadig flere investorer stiller seg nå dette spørsmålet.

Helt siden etableringen av Microsoft i 1975 har Bill Gates kontrollert selskapet med hard hånd. Først som grunnlegger og toppleder frem til 2000, hvor man skapte grunnlaget for dagens Microsoft ved å lansere MS DOS, Windows og Office-pakken for å ha nevnt noe.

Når han trakk seg i 2000 gav han stafettpinnen videre til sin gode venn og mangeårige medarbeider Steve Ballmer, samtidig som han selv inntok posisjonen som styreleder og hovedaksjonær.

Fra styrelederstolen har han kunnet kontrollere hva Steve Ballmer har kunnet gjøre gjennom å trekke opp retningslinjene for topplederen og lede styret som må godkjenne alle alvorlige beslutninger.

Nå skjer det samme igjen. Steve Ballmer trekker seg, men Micosoft går ikke ut i markedet for å rekruttere nytt blod som kan se på selskapet med “nye øyne”. De gjør som tidligere og velger en betrodd medarbeider som har jobbet i Microsoft i 22 av sine 46 år for å være sikker på å velge en leder som har gått “skolen” og lært seg verdiene i “Microsoft” og måten selskapet drives på.

Enkelte håper at han kan være med på å bringe tilbake litt av den teknokratiske kulturen Bill Gates utviklet og ble kjent for på 80- og 90-tallet.

At det fortsatt er hovedaksjonæren Bill Gates som styrer showet er det lite tvil om, selv om han nå trekker seg som styreformann og stiger ned “på gulvet” igjen. Dette gjørs bare for å unngå å komme i en dobbeltrolle og ikke for å gi over styringen av selskapet. Ved å jobbe som CEO sin høyre hånd kan han kontrollere og styre toppledelsen i selskapet på en langt bedre måte enn gjennom styrerommet, hvor møtene avholdes sjeldent og temaet er mer av overordnet karakter og ikke på det operative nivået hvor Bill Gates liker seg.

Hva kan Sataya Nadella tilføre Microsoft?

– Vår industri respekterer ikke tradisjon – den respekterer innovasjon, sier Nadella, som er stolt og ydmyk når han nå trer inn i rollen som toppsjef for ett av verdens viktigste teknologiselskaper.

Han ser på evnen til å bringe innovative produkter til publikum raskere som ett av de viktigste punktene Microsoft må jobbe med.

I en e-post til de ansatte i Microsoft, peker Nadella at mobil, skytjenester og innovasjon  er de viktigste prioritetsområdene til Microsoft. Samtidig påpeker han viktigheten av samarbeidet med Nokia for Microsoft..

– Mange selskaper har ambisjoner om å forandre verden, men få har alle elementene som skal til: talent, ressurser og utholdenhet. Microsoft har beviselig en overflod av alle tre. Som den nye toppsjefen kunne jeg ikke ha bedt om et bedre grunnlag, avslutter Nadella med i den samme e-posten.

Kan Nadella gjøre Microsoft innovative igjen?

Nadella sier at Microsoft trenger innovasjonskraft hvis selskapet igjen skal innta lederrollen i IT-verden. Det skal han gjøre ved å «fjerne alle hindre for innovasjon».

I et godt innarbeidet selskap med lange tradisjoner og 130.000 ansatte er dette imidlertid lettere sagt enn gjort.

Nadella får mye skryt som leder. Digi.no sier at han omtales som en som forstår Microsoft både fra et teknologisk og forretningsmessig standpunkt, samtidig som han har evne til å skape forandring. Han er ikke bare mer teknisk kyndig enn selgeren Ballmer, og tettere på den opprinnelige Microsoft-kulturen som forbindes med Bill Gates, han sies også ha samarbeids- og lytteevnene Ballmer manglet. Det kan saktens komme godt med, Til gjengjeld mangler han Ballmers rå selgerinstinkt, skriver de.

Stephen Elop får også en ny sentral rolle

Stephen Elop var på forhånd en av favorittene til å få toppjobben i Microsoft. Selv om han ikke fikk CEO tittelen, har han fått ansvaret for å lede utviklingen av selskapets fremtid. Microsoft kunngjør at Elop har fått produktansvaret for:

  • Surface-nettbrettene
  • Windows Phone-plattformen
  • Xbox

Han er dermed nøkkelen til Microsoft sin kortsiktige suksess. Mislykkes han, mislykkes Microsoft. Så enkelt er det.

Elop er en omstridt figur som forlot Microsoft etter mange år i 2010 for å ta over toppjobben i Nokia. Dette ble ingen suksesshistorie. I årene han var her stupte aksjekursen og selskapet lyktes ikke med å komme med noen suksessmodeller som kunne ta opp kampen med iPhone og Samsung Gallaxy.

Imidlertid viste han lojalitet til sin forrige arbeidsgiver og sørget for at Nokia valgte Windows Phone som sitt operativ system for alle Nokia telefoner istedenfor å satse på Google Android som de fleste andre konkurrentene gitt for. Det var bra for Microsoft, men ikke like bra for Nokia. I 2013 ble Nokia solgt til Microsoft, noe som skal ha sikret Elop en bonus på nesten 160 millioner kroner.

Nå er kanadieren tilbake i Microsoft, der samarbeidet mellom ham og Nadella blir en avgjørende suksessfaktor. Kanskje ikke så rart at aksjekursen gikk ned et par dollar, skriver digi.no i en kommentar til saken.


Viewing latest article 6
Browse Latest Browse All 120